Αρχείο Δημήτρη Ροντήρη

Οι συλλογές

rontiris

Βιβλία σκηνοθεσίας – Οδηγοί σκηνής

Η συλλογή των βιβλίων σκηνοθεσίας αποτελείται από δακτυλόγραφα, χειρόγραφα, τετράδια (σελίδες εκδόσεων κολλημένες σε τετράδια), βιβλία με ένθετες σελίδες σημειώσεων και κείμενα με σημειώσεις.
Πρόκειται κυρίως για βιβλία σκηνοθεσίας, οδηγούς σκηνής και υποβολείου, όπως επίσης και μεταφράσεις. Εντοπίζονται επίσης αρκετές σελίδες χειρόγραφων και δακτυλόγραφων σημειώσεων, οι οποίες αφορούν σε μεταφράσεις έργων και σκηνοθεσίες. Πρόκειται για προσωπικές σημειώσεις σκηνοθεσίας και δραματουργίας, τονισμούς, γλωσσικές και μεταφραστικές σημειώσεις, αλλά και για αποσπάσματα διαφόρων θεωρητικών κειμένων, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της προσωπικής θεατρολογικής έρευνας του σκηνοθέτη.
Η σύνδεση με τις παραστάσεις έγινε σύμφωνα με την παραστασιογραφία και τις πληροφορίες διανομής και χρονολόγησης, που βρέθηκαν στα τεκμήρια. Έχει ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής.

Διάφορα έγγραφα – Προσωπικά αντικείμενα

Στη συλλογή των εγγράφων και των προσωπικών αντικειμένων υπάρχουν προσωπικά και επαγγελματικά έγγραφα, τα οποία αφορούν σε θέματα διοικητικά και οικονομικά, καταστάσεις των θιάσων, τιμητικές διακρίσεις και διάφορες κάρτες και προσκλήσεις. Συμπεριλαμβάνονται επίσης τεκμήρια σχετικά με τις σπουδές του σκηνοθέτη αλλά και σχετικά με την δράση του στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη δυσκολία ταξινόμησης παρουσιάζουν οι πολλές και διαφορετικές σημειώσεις, άλλες πρόχειρες και άλλες καθαρογραμμένες, όπου τα προσωπικά θέματα συνυπάρχουν με τα επαγγελματικά και τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, με σχόλια και προσωπικές κρίσεις· όπου για παράδειγμα η Αμβουργιανή Δραματουργία του Λέσσινγκ βρέθηκε μαζί με συνταγές μαγειρικής και στιχάκια από τραγούδια του συρμού.
Στην ίδια συλλογή ανήκουν και διάφορα προσχέδια ομιλιών, διαλέξεων και άρθρων, όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα γαλλικά, τα πορτογαλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά τα οποία δίνουν μία εικόνα για τη θεωρητική κατάρτιση, τη μέθοδο και τον τρόπο σκέψης του Δημήτρη Ροντήρη, κυρίως σχετικά με το αρχαίο δράμα και τον Χορό.
Έχει ψηφιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής, και βρίσκεται σε επεξεργασία.

Αλληλογραφία

Η αλληλογραφία του Δημήτρη Ροντήρη περιέχει προσωπικές και επαγγελματικές επιστολές, τηλεγραφήματα και κάρτες.
Στη συλλογή φαίνονται οι προσωπικές απόψεις του καλλιτέχνη, όπως επίσης και η σχολαστικότητα με την οποία αντιμετώπιζε τα διαδικαστικά ζητήματα γύρω από την οργάνωση των παραστάσεων, ώστε να επιτυγχάνει το επιθυμητό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αντανακλώνται επίσης οι επαγγελματικές σχέσεις μίας μακρόχρονης και πλούσιας καριέρας αλλά και οι προσωπικές σχέσεις μακριά από το φως της δημοσιότητας.
Η συλλογή ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε στο σύνολό της.

Δημοσιεύματα

Η συλλογή των αποκομμάτων τύπου αποτελείται κατά κύριο λόγο από δημοσιεύματα γύρω από τις παραστάσεις του σκηνοθέτη. Στην πλειονότητά τους αφορούν στη δραστηριότητα του Πειραϊκού Θεάτρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχουν ψηφιοποιηθεί στο σύνολό τους. Έχουν εντοπιστεί επίσης αποκόμματα που σχετικά με παραστάσεις άλλων θιάσων, θεατρικά νέα, πολιτικές και κοινωνικές ειδήσεις και αρθρογραφία.
Σε πρώτη φάση ψηφιοποιούνται αυτά τα οποία κρίνεται ότι φωτίζουν το καλλιτεχνικό έργο του σκηνοθέτη.

Προγράμματα Παραστάσεων και Ενημερωτικό Υλικό

Στη συλλογή των προγραμμάτων υπάρχουν κυρίως προγράμματα από τις περιοδείες του Πειραϊκού Θεάτρου στο εξωτερικό, καθώς και ενημερωτικό υλικό σχετικό με τα θέατρα και τις πόλεις που επισκέφθηκε ο θίασος. Περιλαμβάνονται επίσης, προγράμματα παραστάσεων άλλων θιάσων ή διοργανώσεων, όπως αυτά των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του 1968, στο Μεξικό.
Καθώς η συλλογή των προγραμμάτων δεν είναι εξαντλητική, κρίθηκε σκόπιμο να συμπληρωθεί με ψηφιακά αντίγραφα από τη στήλη «Όρντινο της χρονιάς» του περιοδικού «Θέατρο» (το οποίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη του αρχείου) όπου καταγράφονται οι παραστάσεις, οι συντελεστές και οι ηθοποιοί, για την περίοδο 1957-1968. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πληροφορίες για τις παραστάσεις συμπληρώθηκαν από τα αρχεία του Εθνικού Θεάτρου και του Ε.Λ.Ι.Α.

Σκηνικά – Κοστούμια

Η συλλογή των σκηνικών και των κοστουμιών είναι η μικρότερη του αρχείου, με λίγα τεκμήρια σχετικά με την όψη των παραστάσεων. Περιέχει επίσης φωτογραφίες από θεατρικούς χώρους, καθώς και φωτογραφίες σκηνικών διαφόρων παραστάσεων. Η συλλογή έχει ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί στο σύνολό της.

Φωτογραφίες

Η συλλογή των φωτογραφιών συμπεριλαμβάνει προσωπικές και επαγγελματικές φωτογραφίες του Δημήτρη Ροντήρη όπου διακρίνονται διαφορετικές όψεις της ζωής και της προσωπικότητάς του.
Μέσα από το υλικό αυτό αναδεικνύονται επίσης οι σχέσεις και οι γνωριμίες του, ενώ αρκετές είναι και οι φωτογραφίες των θιάσων, από τις οποίες μπορεί κανείς να πάρει μία γεύση από τις περιοδείες αλλά και από το κλίμα της εποχής.

Φωτογραφίες από παραστάσεις

Η συλλογή των φωτογραφιών από παραστάσεις και πρόβες του Εθνικού Θεάτρου, της Ελληνικής Σκηνής και του Πειραϊκού Θεάτρου, αποτελεί σημαντικό τεκμήριο για το καλλιτεχνικό έργο του δημιουργού.
Η συλλογή έχει ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί στο σύνολό της.