Αρχείο Δημήτρη Ροντήρη

Οι συλλογές -2-

rontiris

Δημοσιεύματα

Η συλλογή των αποκομμάτων τύπου αποτελείται κατά κύριο λόγο από δημοσιεύματα γύρω από τις παραστάσεις του σκηνοθέτη. Στην πλειονότητά τους αφορούν στη δραστηριότητα του Πειραϊκού Θεάτρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχουν ψηφιοποιηθεί στο σύνολό τους. Έχουν εντοπιστεί επίσης αποκόμματα που σχετικά με παραστάσεις άλλων θιάσων, θεατρικά νέα, πολιτικές και κοινωνικές ειδήσεις και αρθρογραφία.
Σε πρώτη φάση ψηφιοποιούνται αυτά τα οποία κρίνεται ότι φωτίζουν το καλλιτεχνικό έργο του σκηνοθέτη.

Προγράμματα Παραστάσεων και Ενημερωτικό Υλικό

Στη συλλογή των προγραμμάτων υπάρχουν κυρίως προγράμματα από τις περιοδείες του Πειραϊκού Θεάτρου στο εξωτερικό, καθώς και ενημερωτικό υλικό σχετικό με τα θέατρα και τις πόλεις που επισκέφθηκε ο θίασος. Περιλαμβάνονται επίσης, προγράμματα παραστάσεων άλλων θιάσων ή διοργανώσεων, όπως αυτά των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του 1968, στο Μεξικό.
Καθώς η συλλογή των προγραμμάτων δεν είναι εξαντλητική, κρίθηκε σκόπιμο να συμπληρωθεί με ψηφιακά αντίγραφα από τη στήλη «Όρντινο της χρονιάς» του περιοδικού «Θέατρο» (το οποίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη του αρχείου) όπου καταγράφονται οι παραστάσεις, οι συντελεστές και οι ηθοποιοί, για την περίοδο 1957-1968. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πληροφορίες για τις παραστάσεις συμπληρώθηκαν από τα αρχεία του Εθνικού Θεάτρου και του Ε.Λ.Ι.Α.

Σκηνικά – Κοστούμια

Η συλλογή των σκηνικών και των κοστουμιών είναι η μικρότερη του αρχείου, με λίγα τεκμήρια σχετικά με την όψη των παραστάσεων. Περιέχει επίσης φωτογραφίες από θεατρικούς χώρους, καθώς και φωτογραφίες σκηνικών διαφόρων παραστάσεων. Η συλλογή έχει ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί στο σύνολό της.

Φωτογραφίες

Η συλλογή των φωτογραφιών συμπεριλαμβάνει προσωπικές και επαγγελματικές φωτογραφίες του Δημήτρη Ροντήρη όπου διακρίνονται διαφορετικές όψεις της ζωής και της προσωπικότητάς του.
Μέσα από το υλικό αυτό αναδεικνύονται επίσης οι σχέσεις και οι γνωριμίες του, ενώ αρκετές είναι και οι φωτογραφίες των θιάσων, από τις οποίες μπορεί κανείς να πάρει μία γεύση από τις περιοδείες αλλά και από το κλίμα της εποχής.

Φωτογραφίες από παραστάσεις

Η συλλογή των φωτογραφιών από παραστάσεις και πρόβες του Εθνικού Θεάτρου, της Ελληνικής Σκηνής και του Πειραϊκού Θεάτρου, αποτελεί σημαντικό τεκμήριο για το καλλιτεχνικό έργο του δημιουργού.
Η συλλογή έχει ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί στο σύνολό της.