Αρχείο Δημήτρη Ροντήρη

Το αρχείο Δημήτρη Ροντήρη στον Δήμο Πειραιά

rontiris

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, η κυρία Κωστούλα Ροντήρη, κόρη και μοναδική κληρονόμος του σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη, παραχώρησε την αρχειακή συλλογή του πατέρα της στον Δήμο Πειραιά. Η δωρεά αυτή της κυρίας Ροντήρη, εκκινεί από την επιθυμία της προβολής του έργου του πατέρα της προς τις επόμενες γενιές, ώστε αυτό να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και εκπαίδευσης, στην πρακτική του νεώτερου θεάτρου.

Το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, η καλλιτεχνική αυτή εστία της πόλης μας, ευτύχησε για δύο χρόνια να έχει στο τιμόνι του τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του όσο κανείς, με την αναβίωση του αρχαίου δράματος και τη διάδοσή του σε όλο τον κόσμο. Πριν από 60 περίπου χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά έπαιρνε την απόφαση, μετά από πρόταση της Επιτροπής του Θεάτρου και του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, να αναθέσει την τύχη του στα χέρια του πειραιώτη διακεκριμένου σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη.

Το νέο σχήμα ονομάστηκε Πειραϊκό Θέατρο, όχι μόνο για να δηλώσει την καταγωγή του ή την έδρα του, αλλά κυρίως για να εκφράσει τη βαθιά του σχέση με τα όνειρα της πόλης αυτής, τις προσδοκίες της, το καλλιτεχνικό της όραμα για μια αισθητική, καλλιτεχνική, θεατρική, αναγέννηση, για ένα πιο δημιουργικό, πιο δυναμικό πιο ανθρώπινο αύριο, ιδωμένο μέσα από το πρίσμα της μεγαλοσύνης του πνεύματος του Ροντήρη.

Το Πειραϊκό Θέατρο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με όχημα την αρχαία τραγωδία και το όνομα της πόλης του Πειραιά. Οι αναρίθμητες παραστάσεις, οι βραβεύσεις, οι τιμητικές διακρίσεις και πάνω απ’ όλα η αντιπροσώπευση της πόλης μας, της χώρας μας, η διάδοση του ελληνικού πνεύματος στα πέρατα του κόσμου, είναι η ανεκτίμητη προσφορά του Δημήτρη Ροντήρη προς την πόλη μας, προς την πατρίδα μας.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης αλλά και αναγνώρισης του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη ο Δήμος Πειραιά στις 2 Οκτωβρίου 2017 μετονόμασε την κεντρική σκηνή του Δημοτικού θεάτρου σε “Σκηνή Δημήτρη Ροντήρη”.

Ο Δήμαρχος Πειραιά,
Γιάννης Μώραλης

Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα η ψηφιοποίηση και η δημόσια προβολή μέσω της ανάρτησης στο διαδίκτυο του αρχείου του πατέρα μου, σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη.

Πρόκειται για την παρακαταθήκη του προς τις επόμενες γενιές των ανθρώπων του θεάτρου, αφού περιλαμβάνει τεκμήρια σχετικά με την θεατρική του δραστηριότητα από την αρχή της σταδιοδρομίας του. Οι μεγάλες στιγμές των θριάμβων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποτυπώνονται στο φωτογραφικό υλικό, τις σημειώσεις και τις επιστολές του, ενώ οι διθυραμβικές κριτικές του Τύπου και οι τιμητικές διακρίσεις απ’ όλα τα μέρη του κόσμου συμπληρώνουν την εικόνα της μεγαλειώδους καλλιτεχνικής του πορείας.

Ο Πειραιάς τιμά τον Δημήτρη Ροντήρη που τον τίμησε και δόξασε το όνομά του στα πέρατα της οικουμένης.

Κωστούλα Ροντήρη